Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani
2021-08-23
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z kani czubajki to potrawa absolutnie sezonowa. Upajać się jej pysznym smakiem można tylko w sezonie na te urocze grzyby w kształcie parasola dla krasnoludka. Pikantna zupa z owocników kani, czyli sowiego parasolnika, zaspokoi wasze apetyty na coś tak pysznego, że wprost rozpala zmysły.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić na paseczki.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę posiekać, usuwając nasionka.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać marchew i cebulę, smażyć, aż warzywa stracą na objętości.
- Dodać grzyby i papryczkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić majerankiem, imbirem i pieprzem.
- Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut.
- Spróbować i przyprawić solą do smaku. Podawać z ciemnym pieczywem.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?