Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani

Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani
Autor: Shutterstock Talerz pikantnej zupy z czubajki kani oraz pajda ciemnego chleba
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z kani czubajki to potrawa absolutnie sezonowa. Upajać się jej pysznym smakiem można tylko w sezonie na te urocze grzyby w kształcie parasola dla krasnoludka. Pikantna zupa z owocników kani, czyli sowiego parasolnika, zaspokoi wasze apetyty na coś tak pysznego, że wprost rozpala zmysły. 

SKŁADNIKI

  • 3-4 okazałe kapelusze kani czubajki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić na paseczki.
  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę posiekać, usuwając nasionka. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać marchew i cebulę, smażyć, aż warzywa stracą na objętości.
  • Dodać grzyby i papryczkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić majerankiem, imbirem i pieprzem. 
  • Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut. 
  • Spróbować i przyprawić solą do smaku. Podawać z ciemnym pieczywem. 
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?

Sprawdź w galerii przepis na inną pyszną zupę bezmięsną - z batatów i soczewicy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej