Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów zielonych i białych w wodzie i na parze

2021-05-29 11:25 redakcja
Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA wraz z WIDEO krok po kroku, jak gotować szparagi
Autor: Shutterstock Jak ugotować szparagi białe i zielone, w jakiej ilości wody, co dodać do wody, jak długo gotuje się szparagi

Zastanawiacie się, jak gotować szparagi? Ponieważ ugotowanie pysznych i jędrnych szparagów może sprawić problem, podpowiadamy, w jakiej ilości wody i jak długo gotować szparagi zielone i białe. Radzimy też, jaki garnek jest najlepszy do gotowania szparagów i czym można go zastąpić. Z naszymi radami przygotowanie pysznych dań z gotowanymi szparagami okaże się proste proste i przyjemne. Zatem do dzieła!  

Szparagi można przygotować na wiele sposobów, ale zawsze trzeba je ugotować. Zobacz jak ugotować szparagi, by były dobre, to znaczy miękkie i jędrne zarazem. W jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak podać gotowane szparagi. Szparagi gotowane możemy podawać same, polane klasycznym sosem beszamelowym lub skropione sokiem z cytryny i posypane prażonym słonecznikiem. Mogą być przygotowane w formie kremowych zup lub być dodatkiem do sałatek, tart, pizzy czy też risotto. 

W artykule podpowiadamy:

  1. Jak wybrać szparagi do gotowania?
  2. Jak przygotować szparagi do gotowania?
  3. W czym gotować szparagi?
  4. Jak długo gotować szparagi?
  5. Przepisy na szparagi

Jakie wybrać szparagi do gotowania?

Kupując szparagi, warto wybierać te jędrne i bez zielonych przebarwień. Szparagi w sklepie powinny stać w wodzie, a ich dolne końcówki powinny być niewysuszone. Ważna jest również ich grubość (ok. 1 cm). Zbyt grube szparagi nie będą smaczne. Nie kupujmy również szparagów zbyt cienkich, po których, ze względu na konieczność ich obierania, może nic nie pozostać. Białe szparagi obieramy z twardych końców od strony korzeni oraz ze skórki, by ugotowane warzywa nie były łykowate. Skórkę zdejmujemy zaczynając od dołu łodygi, a im bliżej pączka tym cieniej. Jak przechowywać szparagi? Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce. Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej.

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Szparagi przed gotowaniem należy najpierw umyć i osuszyć. Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do szparagów, zwykłą obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu.

Sprawdź też:

Gotowanie białych szparagów - 3 sprawdzone sposoby

W jakim garnku gotować szparagi?

Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Jeśli nie masz garnka, przeznaczonego do szparagów, wystarczy zwykły garnek, ale ważne jest, aby nie był aluminiowy. W ostateczności można również ugotować szparagi na leżąco.

Gotowanie szparagów w wodzie

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Gdy gotujemy szparagi na stojąco, najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu. Jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka. Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok. 10 min, a białe ok. 15 min. Białych szparagów nie należy solić! Czas gotowania szparagów zależy od ich grubości. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.

Gotowanie szparagów na parze

Szparagi można również ugotować na parze. Sprawdzi się do tego oczywiście parowar, ale i bez niego można sobie poradzić. Szparagi można ugotować na sitku lub durszlaku ułożonym na garnku z wrząca wodą i przykrytym pokrywką. Warto jednak nieco ją uchylić i główki szparagów pozostawić poza rantem sitka, dzięki czemu się nie rozgotują.

Wypróbuj nasze przepisy na dania ze szparagami!

Szparagi w sosie beszamelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS + WIDEO]

Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla

Szparagi z kurczakiem i makaronem

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE