Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek [WIDEO]

2021-02-08 13:49 Agnieszka Grotek
smażenie pączków
Autor: Shutterstock Pączki wchłoną mniej tłuszczu, gdy ciasto przedtem prawidłowo wyrośnie

Przygotowanie dobrych pączków nie jest proste. Trzeba oczywiście mieć sprawdzony przepis. Ale najważniejsze jest smażenie w głębokim tłuszczu. I to jest prawdziwe wyzwanie.  Istnieje kilka sposobów na bezpieczne i szybkie smażenie, a przy tym zminimalizowane zawartości tłuszczu w tych ostatkowych smakołykach. Podajemy kilka wskazówek, jak usmażyć dobre i nietłuste pączki.

Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Sposoby na pyszne pączki:

Pączki z prawdziwego zdarzenia należy smażyć w głębokim tłuszczu. Podobno najlepsze są te na smalcu. Ale wówczas to prawdziwa bomba kaloryczna z ogromną porcją tłuszczu. Można jednak nieco zmniejszyć zawartość tłuszczu, wybierając inny środek do smażenia. Zdrowsze i mniej tłuste będą pączki smażone w oleju rzepakowym lub sojowym. Do tego celu można użyć też oliwy z oliwek (ale nie virgin, którą należy serwować wyłącznie na zimno).

Pączki wchłoną mniej tłuszczu, gdy ciasto na nie prawidłowo wyrośnie – wtedy podczas smażenia nie popękają. Dlatego ciasto drożdżowe na pączki powinno wyrastać dwa razy – pierwszy raz po zarobieniu, drugi – w postaci już gotowych pączków.

Ciepłe jeszcze pączki warto ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną zbędną porcję tłuszczu. Takie pączki zachowają chrupiącą skórkę.

Pączki można też upiec w piekarniku! Pączki pieczone są bardzo smaczne. W takiej sytuacji tłuszcz (w większości przepisów wymienia się margarynę) trzeba dodać do samego surowego ciasta. Oczywiście są to mniejsze ilości niż te, które przeznaczmy do głębokiego smażenia.

Dobrym sposobem na to, by pączki były ładne, równe, a podczas smażenia nie chłonęły tłuszczu, jest ich wcześniejsze obgotowanie. Wyrośnięte ciastka należy na chwilę (ok. 2 minuty) zanurzyć we wrzątku. Dzięki temu pory ciasta są zamknięte i nie chłoną tłuszczu podczas późniejszego smażenia.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?