Dynia: co można zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni
Dynia jest jednym z najzdrowszych warzyw jesiennych. Tłuszcze zawarte w jej pestkach zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. W dużej mierze są to kwasy tłuszczowe wielokrotnie nienasycone. Warto więc kupować dynię, póki czas, i przyrządzać z niej wyśmienite potrawy. Sprawdź, jakie są najlepszy przepisy na dania z dyni.
Praktycznie każdą część dyni można wykorzystać w kuchni. Z miąższu zrobimy zupę, farsz do naleśników, ciasto, racuchy. Pestki możemy uprażyć i dodać do sałatek lub ciast. Olej z pestek dyni idealnie nadaje się do przygotowania dressingu do sałatki. Dynia nie dość, że jest smaczna, to zawiera jeszcze bardzo mało kalorii (30 kcal na 100 g) i szybko syci, dostarczając niezbędnego błonnika. Dodatkowo jedzenie dyni przyspiesza metabolizm i wpływa korzystnie na pracę mózgu.
Sprawdź, jakie są najlepsze przepisy na dania z dyni!
>>> Pikantne placki z dyni - pomysł na rozgrzewającą przekąskę [kliknij!]
>>> Sok z dyni i marchewki bez sokowirówki [kliknij!]
>>> Zupa krem z dyni z warzywami korzeniowymi [kliknij!]
>>> Powidła dyniowe z pomarańczą [kliknij!]
>>> Curry z dynią i kurczakiem [kliknij!]
>>> Zupa krem z pieczonej dyni na białym winie [kliknij!]
>>> Racuchy z dyni na słono [kliknij!]
>>> Piernik z dyni - przepis na aromatyczne ciasto [kliknij!]
>>> Bigos z dyni - kulinarny klasyk w nowej odsłonie [kliknij!]
>>> Pierogi z dynią [kliknij!]