Piernik z dyni: przepis na aromatyczne ciasto dyniowe

Piernik z dyni: przepis na aromatyczne ciasto dyniowe
Autor: thinkstockphotos.com Delikatny smak dyni wspaniale komponuje się z wyrazistymi przyprawami korzennymi
łatwy
80 min
4

Jedną z największych zalet dyni jest jej uniwersalność: odpowiednio przyprawiając żółto-pomarańczowy miąższ, możemy przygotować potrawy ostre i słone albo słodkie desery. Słodkie – i zdrowe, bo dynia to świetne źródło beta-karotenu, ale też wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i wielu witamin. Podajemy przepis na pyszny piernik z dyni.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik staropolskiPiernik w czekoladzie oraz Piernik z korzennym aromatem.

Polecamy również >>>Pierniczki wigilijne

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju albo roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka dyni, startej na tarce o drobnych oczkach
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • bakalie: małe opakowanie żurawiny albo rodzynek; ewentualnie paczka kandyzowanych owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy jajka (nie trzeba oddzielać białek od żółtek) z cukrem, tłuszczem i dynią.
  • Osobno łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawami i bakaliami.
  • Mieszamy składniki mokre z suchymi, zagniatając szybko ciasto. Wystarczy, że masy się połączy - nie musi być jednolita; pozostawienie grudek poprawi konsystencję wypieku.
  • Ciasto wykładamy na blachę natartą masłem i posypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Gotowe!