Piernik z dyni: przepis na aromatyczne ciasto dyniowe
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Jedną z największych zalet dyni jest jej uniwersalność: odpowiednio przyprawiając żółto-pomarańczowy miąższ, możemy przygotować potrawy ostre i słone albo słodkie desery. Słodkie – i zdrowe, bo dynia to świetne źródło beta-karotenu, ale też wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i wielu witamin. Podajemy przepis na pyszny piernik z dyni.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik staropolski, Piernik w czekoladzie oraz Piernik z korzennym aromatem.
Polecamy również >>>Pierniczki wigilijne
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju albo roztopionego masła
- 2 szklanki mąki
- szklanka dyni, startej na tarce o drobnych oczkach
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- bakalie: małe opakowanie żurawiny albo rodzynek; ewentualnie paczka kandyzowanych owoców
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy jajka (nie trzeba oddzielać białek od żółtek) z cukrem, tłuszczem i dynią.
- Osobno łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawami i bakaliami.
- Mieszamy składniki mokre z suchymi, zagniatając szybko ciasto. Wystarczy, że masy się połączy - nie musi być jednolita; pozostawienie grudek poprawi konsystencję wypieku.
- Ciasto wykładamy na blachę natartą masłem i posypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Gotowe!