Pikantne placki z dyni - pomysł na rozgrzewającą przekąskę

2021-03-29
Pikantne placki z dyni
Autor: mat. pras. Jan Niezbędny Placki z dyni można przyrządzić na słodko lub w wersji wytrawnej
łatwy
20 min
4

Dynia w wersji na ostro urzeka smakiem – robimy jej bardzo dużą przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji – możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek.

 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem.
  • Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając również jajka i mąkę oraz przyprawy.
  • Z masy formujemy placki dowolnej wielkości i smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony.