Dynia: curry z dynią i kurczakiem [przepis]

Dynia: curry z dynią i kurczakiem [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Curry dyniowe tradycyjnie serwujemy z ryżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Receptur na curry jest mnóstwo - warto wykorzystać chociażby produkty sezonowe. Uniwersalna kulinarnie dynia doskonale sprawdzi się też w takiej potrawie. Podajemy przepis na curry dyniowe z kurczakiem.

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka

  • 500 g dyni

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

  • 400 ml mleka kokosowego

  • cukier

  • cynamon

  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

  • łyżkę soku z limonki

  • garść listków mięty

  • marynata do kurczaka: sól i pieprz, łyżka drobno startego imbiru, drobno starty ząbek czosnku, łyżeczka kurkumy, łyżeczka czerwonej papryki ostrej i łyżka oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojoną pierś z kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw przynajmniej na godzinę.

  • Dynię obierz, usuń pestki ze środka i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej łyżkę oleju lub masła i obsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyłóż na talerzyk. Tak samo obsmaż dynię.

  • Do kurczaka i dyni wlej mleko kokosowe, dopraw solą, dodaj 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotuj prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut.

  • Na 2 minuty przed końcem dodaj żurawinę, miętę i sok z limonki. Podawaj z ryżem.

Ocena: 3,7