Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Dynia: curry z dynią i kurczakiem [przepis]
![Dynia: curry z dynią i kurczakiem [przepis]](https://cdn2.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-806886942.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Curry dyniowe tradycyjnie serwujemy z ryżem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Receptur na curry jest mnóstwo - warto wykorzystać chociażby produkty sezonowe. Uniwersalna kulinarnie dynia doskonale sprawdzi się też w takiej potrawie. Podajemy przepis na curry dyniowe z kurczakiem.
Składniki
500 g piersi kurczaka
500 g dyni
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
400 ml mleka kokosowego
cukier
cynamon
1/3 szklanki suszonej żurawiny
łyżkę soku z limonki
garść listków mięty
marynata do kurczaka: sól i pieprz, łyżka drobno startego imbiru, drobno starty ząbek czosnku, łyżeczka kurkumy, łyżeczka czerwonej papryki ostrej i łyżka oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrojoną pierś z kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw przynajmniej na godzinę.
Dynię obierz, usuń pestki ze środka i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej łyżkę oleju lub masła i obsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyłóż na talerzyk. Tak samo obsmaż dynię.
Do kurczaka i dyni wlej mleko kokosowe, dopraw solą, dodaj 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotuj prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut.
Na 2 minuty przed końcem dodaj żurawinę, miętę i sok z limonki. Podawaj z ryżem.