Czy można mrozić pieczarki? Jak zamrażać pieczarki?
Czy można mrozić pieczarki? To pytanie fundamentalne. Pieczarek używamy powszechnie w kuchni. Robimy z nich zupy, sosy, pasztety, a nawet surówki. Odpowiedź brzmi: Tak, można mrozić pieczarki, ale... czy warto? Pieczarki są w ciągłej sprzedaży. Na dodatek pieczarki mrozimy po zblanszowaniu. Podpowiadamy jak łatwo mrozić pieczarki.

Spis treści
Czy można mrozić pieczarki?
Tak, można mrozić pieczarki. Hodowlane pieczarki bardzo łatwo się mrozi. I robi się to na przemysłową skalę. Mrozi się jedynie pieczarki blanszowane. Blanszowanie to krótkie gotowanie warzyw i grzybów we wrzątku. Dlaczego mrozi się obgotowane pieczarki? Ponieważ surowe pieczarki, tak jak wszystkie grzyby blaszkowe, po rozmrożeniu tracą swoje walory smakowe. Aby uniknąć przykrego zapachu zbutwiałych resztek i nijakiego smaku, pieczarki wstępnie krótko gotuje się we wrzątku. Następnie gwałtownie chłodzi. I dopiero po tych zabiegach mrozi.
Jak zamrażać pieczarki?
➥ Pieczarki umyć i osuszyć. Nie potrzeby obierać.
➥ Osuszone pieczarki pokroić na połówki, ćwiartki lub plasterki.
➥ Pokrojone pieczarki zanurzyć we wrzącej wodzie na 60 sekund.
➥ Odcedzić z wrzątku. Szybko zanurzyć w zimnej kąpieli z lodem.
➥ Osączyć z wody. Osuszyć.
➥ Zapakować w woreczki foliowe.
➥ Mrozić w -18°C.
➥ Można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.
Jak wykorzystać mrożone pieczarki w kuchni?
Pokrojone i zamrożone pieczarki możemy wykorzystać tak samo jak surowe pieczarki. Z tak przygotowanych pieczarek można zrobić sosy, zupy, zapiekanki. Nie ma potrzeby ich rozmrażania. Po prostu dodaj na patelnię lub do rondla. Wypróbuj koniecznie:
Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym: łatwy przepis na obiad z pieczarkami
Najlepsza pierś kurczaka z pieczarkami i boczkiem w sosie: pyszny obiad w 30 minut
Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki
Węgierska zupa pieczarkowa: łatwa i sycąca grzybowa
Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę
Kanapki na ciepło zapiekane z kiełbasą i pieczarkami: przepis na ucztę z resztek
Zostało ci puree ziemniaczane? Zrób zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami