Zostało ci puree ziemniaczane? Zrób zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zostało wam puree ziemniaczane z poprzedniego dnia? Bądźcie zaradni i zróbcie zapiekankę z piersią kurczaka i pieczarkami. To łatwe danie z tego, co mamy pod ręką można modyfikować na różne sposoby. Można wykorzystać upieczone resztki kurczaka, gulaszu wieprzowego, czy po prostu smażonej kiełbasy lub boczku. Każda opcja będzie doskonała, dzięki pysznemu ciastu z puree ziemniaczanego. Do dzieła!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g puree ziemniaczanego z 3 gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 pierś kurczaka
- sól i pieprz
- 200 g pieczarek
- 100 g sera typu mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do puree ziemniaczanego dodać 1 rozmącone jajko i 100 g, wymieszać na jednorodną masę.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciąć z papieru krążek na dno, oraz długi prostokąt do wyłożenia boków formy.
- Ciasto ziemniaczane przełożyć do formy. Za pomocą zwilżonej w wodzie łyżki uformować w cieście dołek i wysokie boki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Gdy cebula się smaży, pokroić pierś kurczaka na kawałki, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć do zrumienienia mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni i odstawić do przestygnięcia.
- Na patelnię dodać 2 łyżki oleju, rozgrzać i dodać pieczarki pokrojone na grubsze plasterki, smażyć do zrumienia.
- Do dołka w cieście włożyć usmażoną pierś kurczaka razem z cebulą, na wierzch wyłożyć pieczarki.
- Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec 25 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, a wierzch siata przykryć startym serem, piec do rozpuszczeni i lekkiego zrumienia sera.
- Podawać od razu, najlepiej z surówką z zielonych warzyw.