Zostało ci puree ziemniaczane? Zrób zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami

2021-03-29
Zostało ci puree ziemniaczane? Zrób zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z tego, co zostało z poprzedniego dnia
łatwy
30 min
4

Zostało wam puree ziemniaczane z poprzedniego dnia? Bądźcie zaradni i zróbcie zapiekankę  z piersią kurczaka i pieczarkami. To łatwe danie z tego, co mamy pod ręką można modyfikować na różne sposoby. Można wykorzystać upieczone resztki kurczaka, gulaszu wieprzowego, czy po prostu smażonej kiełbasy lub boczku. Każda opcja będzie doskonała, dzięki pysznemu ciastu z puree ziemniaczanego. Do dzieła!


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 350 g puree ziemniaczanego z 3 gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 pierś kurczaka
  • sól i pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera typu mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do puree ziemniaczanego dodać 1 rozmącone jajko i 100 g, wymieszać na jednorodną masę.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciąć z papieru krążek na dno, oraz długi prostokąt do wyłożenia boków formy. 
  • Ciasto ziemniaczane przełożyć do formy. Za pomocą zwilżonej w wodzie łyżki uformować w cieście dołek i wysokie boki. 
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Gdy cebula się smaży, pokroić pierś kurczaka na kawałki, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć do zrumienienia mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni i odstawić do przestygnięcia.
  • Na patelnię dodać 2 łyżki oleju, rozgrzać i dodać pieczarki pokrojone na grubsze plasterki, smażyć do zrumienia.
  • Do dołka w cieście włożyć usmażoną pierś kurczaka razem z cebulą, na wierzch wyłożyć pieczarki. 
  • Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec 25 minut.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, a wierzch siata przykryć startym serem, piec do rozpuszczeni i lekkiego zrumienia sera. 
  • Podawać od razu, najlepiej z surówką z zielonych warzyw.