Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę

2021-03-02
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa pieczarkowa po angielsku: przepis na pyszną zupę
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa po angielsku.
łatwy
30 min
4

Pieczarkowa jest niezwykle esencjonalną zupą. Jej tekstura jest aksamitna. Ma przyjemny grzybowy zapach i cudowny smak. Wiosną zupę pieczarkową podawała moja babcia Halina z zieleniną, jesienią obficie posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Życie bez pieprzu byłoby trudne do zniesienia - twierdziła babcia. Oto przepis na najlepszą zupę świata!

Składniki

1,5 l bulionu warzywnego

0,5 kg pieczarek

1 ziemniak

1/2 szklanki posiekanej cebuli szalotki

2 czubate łyżki masła

1/2 szklanki jogurtu

1/2 pęczka szczypiorku

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki pokroić na plasterki, ziemniaki pokroić w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pieczarki i szalotkę, smażyć aż puszczą sok, a następnie cebula się zeszkli, a soki wyparują.

Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia.

Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

Podawać z drobnym makaronem lub grzankami ziołowymi, posypaną szczypiorkiem.

Macie apetyt na więcej? Polecam kilka super przepisów:

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Kasztelańska zupa grzybowa

Zupa grzybowa po polsku z kaszą

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech