Najlepsza pierś kurczaka z pieczarkami i boczkiem w sosie: idealna do makaronu

Najlepsza pierś kurczaka z pieczarkami i boczkiem w sosie: idealna do makaronu
Autor: Shutterstock Soczysta pierś kurczaka podana z makaronem w sosie śmietanowym
łatwy
30 min
4

Najlepsza pierś kurczaka jest duszona w sosie z pieczarkami i boczkiem. Zachowuje soczystość, a doskonale aromatyczny sos śmietanowy idealnie pasuje do makaronu. Taki obiad przygotujecie w 30 minut! 

Nadal głodni? Zobaczcie koniecznie: Piersi kurczaka na obiad - 20 pysznych dań obiadowych z drobiowego filetu

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu wstążki
  • 800 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 100 g boczku surowego, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 180-200 g pieczarek brązowych, pokrojonych na plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 1/4 szklanki (300 ml) śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
  • Filet z piersi kurczaka lekko zbić wałkiem lub tłuczkiem, aby wyrównać grubość. Oprószyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać pierś kurczaka. Smażyć 6-8 minut na średnim ogniu, do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
  • Na patelnię dodać boczek i usmażyć na chrupko. Zdjąć i odłożyć obok obsmażonych piersi.
  • Na patelnię dodać cebulę i usmażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 4-6 minut.
  • Usmażone grzyby z cebulą oprószyć mąką, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Wlać wino i bulion, gotować na wolnym ogniu przez 6 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 4 minut.
  • Na koniec dodać pierś kurczaka i boczek, podgrzewać około 1 minuty.
  • Podać z makaronem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej