Najlepsza pierś kurczaka z pieczarkami i boczkiem w sosie: idealna do makaronu
2020-10-28
łatwy
30 min
4
Najlepsza pierś kurczaka jest duszona w sosie z pieczarkami i boczkiem. Zachowuje soczystość, a doskonale aromatyczny sos śmietanowy idealnie pasuje do makaronu. Taki obiad przygotujecie w 30 minut!
Nadal głodni? Zobaczcie koniecznie: Piersi kurczaka na obiad - 20 pysznych dań obiadowych z drobiowego filetu
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu wstążki
- 800 g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 100 g boczku surowego, pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 180-200 g pieczarek brązowych, pokrojonych na plasterki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 1/4 szklanki (300 ml) śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
- Filet z piersi kurczaka lekko zbić wałkiem lub tłuczkiem, aby wyrównać grubość. Oprószyć w mące.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać pierś kurczaka. Smażyć 6-8 minut na średnim ogniu, do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
- Na patelnię dodać boczek i usmażyć na chrupko. Zdjąć i odłożyć obok obsmażonych piersi.
- Na patelnię dodać cebulę i usmażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 4-6 minut.
- Usmażone grzyby z cebulą oprószyć mąką, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać wino i bulion, gotować na wolnym ogniu przez 6 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 4 minut.
- Na koniec dodać pierś kurczaka i boczek, podgrzewać około 1 minuty.
- Podać z makaronem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?