Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki

Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki
Autor: Shutterstock Talerz pożywnej zupy pieczarkowej z kaszą pęczak i pajdą chleba
łatwy
30 min
4

Pieczarkowa z pęczakiem to obfita zupa, która rozgrzewa, pociesza i karmi na długo. Pęczak, gruba kasza jęczmienna, powoli uwalnia cukry, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Doskonały aromat pieczarek nadaje zupie lekkości. Idealny posiłek w środku dnia! 

Macie apetyt na więcej? Polecam kilka super przepisów:

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Kasztelańska zupa grzybowa

Zupa grzybowa po polsku z kaszą

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

SKŁADNIKI

  • 150-200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej - pęczak
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki przebrać, oczyścić z resztek podłoża, pokroić na plasterki.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę.
  • Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż lekko się zrumienią.
  • Dodać do usmażonych pieczarek pokrojone warzywa i posiekaną cebulę, smażyć 3-5 minut od czasu do czasu mieszając. 
  • Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać kaszę i ziemniaki, gotować około 15-20 minut lub do chwili, gdy będą gotowe. 
  • Podawać póki krupnik gorący. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej