Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki
2020-09-30
łatwy
30 min
4
Pieczarkowa z pęczakiem to obfita zupa, która rozgrzewa, pociesza i karmi na długo. Pęczak, gruba kasza jęczmienna, powoli uwalnia cukry, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Doskonały aromat pieczarek nadaje zupie lekkości. Idealny posiłek w środku dnia!
Macie apetyt na więcej? Polecam kilka super przepisów:
Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną
Zupa grzybowa po polsku z kaszą
Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami
Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech
SKŁADNIKI
- 150-200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej - pęczak
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki przebrać, oczyścić z resztek podłoża, pokroić na plasterki.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż lekko się zrumienią.
- Dodać do usmażonych pieczarek pokrojone warzywa i posiekaną cebulę, smażyć 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać kaszę i ziemniaki, gotować około 15-20 minut lub do chwili, gdy będą gotowe.
- Podawać póki krupnik gorący. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?