Kasztelańska zupa grzybowa

Kasztelańska zupa grzybowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kasztelańska zupa grzybowa pachnie i smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kasztelańska zupa grzybowa to przysmak nie tylko sezonowy. Oczywiście najlepiej smakuje przygotowana ze świeżo zebranych grzybów leśnych, ale można użyć również grzybów mrożonych.

Składniki

  • 300 g grzybów leśnych

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 szklanka czerwoneg, wytrawnego wina

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1,5 l buliony warzywnego

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 3 łyżki masła

  • 100 ml śmietany kremówki 30%

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obierz, cebulę posiekaj, a marchew i pietruszkę pokrój w słupki. Grzyby oczyść i pokrój na pół.

  • W garnku rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nie cebulę i grzyby. Smaż 10 min, po czym lej wino i gotuj 5 min.

  • Dodaj bulion, warzywa, przyprawy i koncentrat. Gotuj 30 min.

  • Umyj i posiekaj pora na cienkie półplasterki, przesmaż na pozostałym maśle i dodaj do zupy.

  • Na konic dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj śmietankę.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

wszystko o grzybach! KUP TUTAJ>>>

Ocena: 0