Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa grzybowa jest smaczniejsza z dodatkiem śmietany

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa grzybowa to klasyka polskiej kuchni. Zimą przygotowujemy ją z suszonych grzybów, jednak latem i jesienią warto do jej przygotowania wykorzystać grzyby świeże, prosto z lasu. Aromatyczną zupę grzybową najczęściej podaje się ze śmietaną, która nadaje jej aksamitnej konsystencji.

Składniki

  • 30-40 dag grzybów leśnych,

  • 2 szklanki wywaru warzywnego,

  • 1 cebula,

  • 4 łyżki masła,

  • 3 łyżki mąki,

  • szklanka śmietany,

  • tymianek,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże grzyby starannie umyć, obrać, pokroić, dodać posiekaną cebulę i szczyptę tymianku i przesmażyć na 1 łyżce masła.

  • Połowę grzybów rzełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wywaru i gotować do miękkości, ok.15 minut.

  • Zmiksować, dolać wywar z resztą ugotowanych leśnych grzybów.

  • W rondelku stopić masło, połączyć z mąką na gładką zasmażkę.

  • Stale mieszając, dodać do gotującej się zupy.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Podawać ze śmietaną.

Ocena: 0