Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca i pyszna kartoflanka z boczkiem i grzybami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Praska kartoflanka z borowikami zachwyca aromatem suszonych grzybów oraz przypraw - kminku i majeranku. Jest smaczna i bardzo sycąca, zapewnia więc energie na wiele godzin.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 200 g przerośniętego, wędzonego boczku

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 50 g klarowanego masła

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 100 g świeżych borowików

  • 20 g suszonych borowików

  • 6 szklanek wody

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 1 żółtko

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 2 łyżeczki świeżego majeranku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, włoszczyznę obierz i pokrój. Warzywa wraz z boczkiem (w całości) włóż do garnka i zalej wodą. Przypraw kminkiem i majerankiem i gotuj pół godziny na małym ogniu.

  • Grzyby świeże umyj i pokrój w paski, grzyby suszone namocz i również pokrój.

  • Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle razem z czosnkiem. Dodaj mąkę i smaż aż się zrumieni.

  • Wyjmij z zupy boczek, a zupę zmiksuj z zasmażką. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Żółtko rozmąć i wymieszaj ze śmietaną, mieszaniną zapraw zupę.

  • Boczek pokrój w niedużą kostkę, podsmaż i podawaj z zupą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5