Kanapki na ciepło zapiekane z kiełbasą i pieczarkami: przepis na ucztę z resztek

Kanapki na ciepło zapiekane z kiełbasą i pieczarkami: przepis na kolację z poświątecznych zapasów
Autor: Shutterstock Kanapki na ciepło prosto z piekarnika, z kiełbasą i pieczarkami
łatwy
10 min
4

Kanapki na ciepło zawsze cieszą się powodzeniem. Prosto z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami to najlepszy sposób na pyszną kolację z poświątecznych resztek. Oto przepis na ucztę za grosze! Polecam!

SKŁADNIKI

  • 8 kromek chleba
  • 100 g kiełbasy zwyczajnej lub parówkowej lub salami
  • 50 g pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 50 g sera tartego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w kostkę. Pieczarki również pokroić. 
  • Kiełbasę i pieczarki wymieszać z majonezem i keczupem.
  • Otrzymaną mieszaninę rozłożyć na kromkach chleba.
  • Kanapki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Każdą kanapkę posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 180°C. 
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej