Węgierska zupa pieczarkowa: łatwa i sycąca grzybowa

2021-03-29
Węgierska zupa pieczarkowa: łatwa i sycąca grzybowa
Autor: Shutterstock Pożywna zupa z pieczarek i sproszkowanej papryki
łatwy
30 min
4

Węgierska zupa pieczarkowa to przepis na łatwą i sycącą zupę grzybową. Dodanie słodkiej papryki w proszku i jej przesmażenia z pieczarkami nadaje zupie interesującego smaku. Pyszna zupa, którą przygotujecie w mniej niż 30 minut. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 450 g pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka czerwonej papryka suszonej
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka koperku drobno posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojone pieczarki i smażyć 8-10 minut lub do chwili, gdy odparuje sok, który wypuszczą. 
  • Oprószyć usmażone pieczarki mąką i słodką papryką w proszku. Zamieszać i smażyć 1 minutę. 
  • Wlać bulion i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodaj śmietanę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  • Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.