Węgierska zupa pieczarkowa: łatwa i sycąca grzybowa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Węgierska zupa pieczarkowa to przepis na łatwą i sycącą zupę grzybową. Dodanie słodkiej papryki w proszku i jej przesmażenia z pieczarkami nadaje zupie interesującego smaku. Pyszna zupa, którą przygotujecie w mniej niż 30 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 450 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka czerwonej papryka suszonej
- 3 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka koperku drobno posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć 8-10 minut lub do chwili, gdy odparuje sok, który wypuszczą.
- Oprószyć usmażone pieczarki mąką i słodką papryką w proszku. Zamieszać i smażyć 1 minutę.
- Wlać bulion i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj śmietanę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek.
- Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.