Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym: łatwy przepis na obiad z pieczarkami
2021-10-14
łatwy
20 min
4
Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym to najszybszy sposób na obiad. Ten sos przygotujesz w trakcie gotowania makaronu. Takie danie robię gdy zostanie mi z niedzieli rosół i kawałek piersi kurczaka. Sos jest przepyszny również bez mięsa. Oto łatwy przepis na makaronowy obiad z pieczarkami w sosie jogurtowym.
Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto jeść pieczarki:
SKŁADNIKI
- 500 g ulubionego makaronu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 2 łyżki mąki
- 250 ml rosołu z kurczaka, np. rosołu niedzielnego
- 100 ml naturalnego jogurtu np. greckiego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3/4 szklanki startego parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego twardego sera długo dojrzewającego
- sól i pieprz smaku
- 1 pierś z kurczaka, pieczona lub gotowana, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W szerokim rondlu lub na duże patelni rozgrzej olej i masło. Dodaj pieczarki i smaż do zrumienienia.
- Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj rosół z kurczaka i mieszaj, aż powstanie gęsty sos bez grudek.
- Dodaj jogurt, czosnek i starty ser. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser jest wystarczająco słony.
- Jeśli chcesz na tym etapie możesz dodać pokrojoną pierś z kurczaka pieczoną lub gotowaną. Podgrzewaj najwyżej 1 minutę, aby mięso się zagrzało.
- Do makaronu dodaj sos i wymieszaj. Gotowe!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?