Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym: łatwy przepis na obiad z pieczarkami

Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym: łatwy przepis na obiad z pieczarkami
Autor: Shutterstock Makaron w gęstym sosie jogurtowym z pieczarkami i kawałkami pieczonej piersi kurczaka
łatwy
20 min
4

Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym to najszybszy sposób na obiad. Ten sos przygotujesz w trakcie gotowania makaronu. Takie danie robię gdy zostanie mi z niedzieli rosół i kawałek piersi kurczaka. Sos jest przepyszny również bez mięsa. Oto łatwy przepis na makaronowy obiad z pieczarkami w sosie jogurtowym. 

Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto jeść pieczarki:

SKŁADNIKI

  • 500 g ulubionego makaronu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml rosołu z kurczaka, np. rosołu niedzielnego
  • 100 ml naturalnego jogurtu np. greckiego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3/4 szklanki startego parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego twardego sera długo dojrzewającego
  • sól i pieprz smaku
  • 1 pierś z kurczaka, pieczona lub gotowana, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • W szerokim rondlu lub na duże patelni rozgrzej olej i masło. Dodaj pieczarki i smaż do zrumienienia.
  • Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj rosół z kurczaka i mieszaj, aż powstanie gęsty sos bez grudek.
  • Dodaj jogurt, czosnek i starty ser. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser jest wystarczająco słony.
  • Jeśli chcesz na tym etapie możesz dodać pokrojoną pierś z kurczaka pieczoną lub gotowaną. Podgrzewaj najwyżej 1 minutę, aby mięso się zagrzało.
  • Do makaronu dodaj sos i wymieszaj. Gotowe!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej