Babka ze sklepu - co zawiera? Jakie składniki znajdziesz w sklepowej babce świątecznej?

2021-02-24 20:37 Karolina Gołoś
babka-ze-sklepu-co-zawiera-jakie-skladniki-konserwanty.jpg
Autor: Shutterstock Babka ze sklepu bywa często bardzo smaczna - ale niekoniecznie zdrowa. Szczególnie dotyczy to ciast najtańszych, pochodzących nie z renomowanych cukierni, ale z półek supermarketów.

Najpopularniejszym wielkanocnym ciastem jest babka... łaciata, piaskowa czy cytrynowa. Na świątecznym stole oprócz jajek, białego barszczu czy białej kiełbasy nie może zabraknąć wielkanocnych ciast. Niestety, często nie mamy czasu na upieczenie babki na Wielkanoc, dlatego posiłkujemy się tymi dostępnymi w sklepach. Co zawiera babka ze sklepu?

Babka ze sklepu może być smaczna

Kiedyś pieczenie ciast było nieodłącznym elementem przygotowań do Wielkanocy. Dziś szybciej i łatwiej jest ciasto kupić babkę niż upiec. Co ciekawe, takie "kupne" babki są niekiedy bardzo smaczne. Niestety, nie jest to zasługa wysokiej jakości składników, z których ją upieczono, ale polepszaczy smaku. Na nic zda nam się szukanie w cieście ze sklepu masła czy jajek - wszystkie składniki użyte do takiego wypieku są sproszkowane, a objętość zyskuje się dzięki np. modyfikowanej skrobi kukurydzianej. Co zawiera babka ze sklepu? Sprawdź skład sklepowej babki!

Baszamel historia baby wielkanocnej

Co znajdziemy w sklepowej babce?

Sub­stan­cje spulch­nia­ją­ce - szko­dzą nerkom, zmniej­sza­ją gę­stość kości i mogą zwięk­szyć ry­zy­ko oste­opo­ro­zy.

Sta­bi­li­za­tor E46 - może po­wo­do­wać pro­ble­my je­li­to­we, takie jak np. wzdę­cia, za­par­cia czy bie­gun­kę.

Wę­gla­ny sodu - po­draż­niają ślu­zów­kę prze­wo­du po­kar­mo­we­go, wy­wołując za­bu­rze­nia żo­łąd­ko­wo-je­li­to­we.

Sól - za­trzy­mu­je wodę w or­ga­ni­zmie, pod­no­si ci­śnie­nie, zwięk­sza ry­zy­ko za­cho­ro­wa­nia na cho­ro­by ser­co­wo-na­czy­nio­we, ob­cią­ża nerki, wy­płu­ku­je wapń z or­ga­ni­zmu.

Sor­bi­tol E 420 (sub­stan­cja sło­dzą­ca) - me­ta­bo­li­zo­wa­ny tylko czę­ścio­wo, po­wo­du­je wzdę­cia, za­bro­nio­ny dla dzie­ci po­ni­żej roku.

Tłuszcz - często masło zastępowane jest  margaynami utwardzanymi chemicznie lub jeszcze tańszym tłuszczem palmowym.

Wielkanocna babka drożdżowa

Polecamy przepisy na smaczne i proste babki:

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym

Beszamel - lukier, który nie spływa