Spis treści
Babka ze sklepu może być smaczna
Kiedyś pieczenie ciast było nieodłącznym elementem przygotowań do Wielkanocy. Dziś szybciej i łatwiej jest ciasto kupić babkę niż upiec. Co ciekawe, takie "kupne" babki są niekiedy bardzo smaczne. Niestety, nie jest to zasługa wysokiej jakości składników, z których ją upieczono, ale polepszaczy smaku. Na nic zda nam się szukanie w cieście ze sklepu masła czy jajek - wszystkie składniki użyte do takiego wypieku są sproszkowane, a objętość zyskuje się dzięki np. modyfikowanej skrobi kukurydzianej. Co zawiera babka ze sklepu? Sprawdź skład sklepowej babki!
Co znajdziemy w sklepowej babce?
Substancje spulchniające - szkodzą nerkom, zmniejszają gęstość kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy.
Stabilizator E46 - może powodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę.
Węglany sodu - podrażniają śluzówkę przewodu pokarmowego, wywołując zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Sól - zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, obciąża nerki, wypłukuje wapń z organizmu.
Sorbitol E 420 (substancja słodząca) - metabolizowany tylko częściowo, powoduje wzdęcia, zabroniony dla dzieci poniżej roku.
Tłuszcz - często masło zastępowane jest margaynami utwardzanymi chemicznie lub jeszcze tańszym tłuszczem palmowym.
Polecamy przepisy na smaczne i proste babki:
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym