Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka gotowana zamiast tradycyjnej babki drożdżowej to pomysł dla tych, którzy nie mają czasu albo serca do ciasta drożdżowego. Jej największa zaletą jest to, że babka gotowana zawsze się udaje. A potem wystarczy ciasto polać polewą czekoladową lub lukrem i deser gotowy!
Babka gotowana zamiast tradycyjnej
Życie należy sobie ułatwiać. Takim ułatwieniem w kuchni może okazać się ugotowanie świątecznej babki. Tradycyjne ciasto drożdżowe na babkę nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga sporo cierpliwości i czasu. Jeśli ich nie masz przygotuj ciasto z naszego przepisu i ugotuj je w kąpieli wodnej. Wyjdzie pulchne i elastyczne, a do tego lekko wilgotne, idealne do porannej herbaty.
Polecamy także:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Babka drożdżowa - wg przepisu Magdy Gessler
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
SKŁADNIKI
- 5-6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kieliszek spirytusu - 25 ml
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ucieramy razem na puszystą masę.
- Kolejno dodajemy jedno jajko i porcję mąki. Następnie dodajemy cukier waniliowy, sok i spirytus.
- W dużym garnku (takim, żeby zmieściła się tam forma do babki) zagotowujemy wodę (do połowy formy).
- Formę smarujemy tłuszczem. Wlewamy do niej przygotowane ciasto.
- Gotujemy pod przykryciem około 1 h 15 min na małym ogniu. Po ugotowaniu zdejmujemy przykrywkę i odczekujemy około 10 minut.
- Gdy babka wystygnie polewamy wcześniej przygotowana polewą lub lukrem. Smacznego.