Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym [WIDEO]
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej drożdżowej baby wielkanocnej. Równie pyszna, co oryginał. Przepis na babkę z ajerkoniakiem znalazłam w starych poradnikach i bardzo przypadł nam do gustu. Jest naprawdę warty wypróbowania i uniwersalny - taką ajerkoniakową babkę można przygotować na każdą okazję!
Polewa czekoladowa zamiast lukru?
W przypadku babki ajerkoniakowej jako zwieńczenie i dekoracja ciasta znakomicie sprawdzi się polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady, która cudownie przełamuje jajeczno-drożdżowy smak. Najlepsza jest taka z mocnej, gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ale również tradycyjna polewa z masła i kakao będzie dobrze smakować.
Polecamy także inne przepisy na pyszne świąteczne baby, mazurki i serniki:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki ajerkoniaku
- 0,75 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, utrzyj na jednolitą masę.
- Cały czas ubijając, dodaj olej i ajerkoniak. Połącz w jednolitą masę.
- Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia dodaj do masy. Wymieszaj.
- Do wysmarowanej formy na babkę wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 1 godzinę.
- Upieczone ciasto ostudź.
- W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, wylej na ciasto i zostaw do zastygnięcia.