Perfekcyjne jajka na twardo – sprawdzony sposób na idealnie ugotowane jajka na twardo

2025-04-01 14:17

Jajka na twardo to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody! Doskonale smakują na kanapce, w sałatkach, pastach jajecznych czy faszerowane – możliwości są niemal nieskończone. Ale jak ugotować je perfekcyjnie? Jak sprawić, by żółtko miało idealny kolor, a wokół niego nie pojawiała się nieestetyczna zielonkawa obwódka? Oto wszystko, co musisz wiedzieć, by gotowanie jajek na twardo stało się dziecinnie proste!

Jajka na twardo
Autor: Shutterstock Gotowanie jajek na twardo nie jest trudne.

Spis treści

  1. Jajka na twardo: gotowanie
  2. Jak ugotować jajko na twardo? To proste
  3. Do czego używa się jajek na twardo?

Jajka na twardo: gotowanie

Ugotowanie idealnych jaj na twardo wydaje się zadaniem całkiem prostym, w porównaniu z przyrządzaniem jajek na miękko. Te drugie wymagają od nas stałej uwagi i liczenia czasu, gdyż jedna minuta może zaważyć na tym, czy jajka ugotują się odpowiednio - będą ścięte, ale z płynnym żółtkiem. Niestety okazuje się, że gotowanie jaj na twardo też może przysporzyć nieco kłopotu. Aby uniknąć wątpliwości zastosuj się do naszych wskazówek.

  • Woda zawsze powinna zakrywać jajka. 
  • Nigdy nie wrzucamy jajek do już gotującej się lub podgrzanej wody, gdyż na skutek szoku termicznego jajka po prostu pękną. 
  • Zawsze gotujemy jajka na średnim ogniu tak, aby woda lekko wrzała – jeśli woda będzie gotowała się zbyt gwałtownie, jajka mogą popękać od ciągłego obijania się o dno i ścianki garnka.
  • Po 5 minutach jajko ugotuje się na miękko. Po 8 minutach jajko będzie ugotowane na twardo, jednak żółtko może być jeszcze dość miękkie. Dlatego do jajek faszerowanych jajka gotuje się 9-10 minut.
  • Jeśli jajko zostanie dłużej w wodzie, wokół żółtka może pojawić się ciemna – szaro-zielonkawa obwódka. To efekt utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Obwódka zawsze świadczy o przegotowaniu jajka. 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Jak ugotować jajko na twardo? To proste

  1. Do garnka nalać wody.
  2. Włożyć jajka i postawić garnek na średnim ogniu.
  3. Czekać aż woda się zagotuje.
  4. Od momentu zagotowania wody, jajka powinny się gotować 9-10 minut.
  5. Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę z garnka.
  6. Wlać na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania.
  7. Po wystudzeniu jajka obtłuc i obrać.
Jajka – zdrowie w skorupce

Zobacz także: 

Obieranie jajek na twardo: co zrobić, żeby jajka na twardo łatwo się obierały ze skorupki?

Jajka na twardo po świętach: Jak przechowywać?

Jak ugotować jajko na miękko?

Jaja: wszystko o chemii, jaka rządzi jajkiem! 

Jajko na twardo inaczej, czyli kogel-mogel w skorupce!

Co to są stuletnie jaja

Do czego używa się jajek na twardo?

Jajka ugotowane na twardo używa się do sałatek, ponieważ to dobre, wręcz wzorcowe źródło białka. 

Sałatka pełna witamin: przepis na sałatkę z dodatkiem jajek przepiórczych
Autor: Shutterstock, Shutterstock Sałatka z jajkami przepiórczymi i pomidorami to spora dawka witamin w lekkiej i smacznej formie.

Pasty jajeczne również robi się z jajek ugotowanych na twardo.

Pasta jajeczna do kanapek
Autor: Shutterstock Pasta jajeczna do kanapek smakuje dużym i małym.

Jajka na twardo można również nadziewać po przekrojeniu na pół i usunięciu żółtka. Żółtka rozciera się i łączy z innymi dodatkami, aby ponownie napełnić nimi zagłębienia w białku.

Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja

Pikantne jajka faszerowane - jak zrobić? Doskonałe na Wielkanoc i imprezy!
Autor: Shutterstock, Shutterstock Jajka faszerowane ostrym farszem to pikantny akcent na imprezowym lub wielkanocnym stole

Jajka na twardo podaje się z francuskim sosem Gribiche oraz zielonym sosie frankfurckim.

Jajka w sosie musztardowym
Autor: Shutterstock Jajka w sosie musztardowym to niemiecki przysmak.
Nauczycielki życia
Agnieszka Pietruszka, 56 lat - Trzeba się od siebie ODCZEPIĆ. Nauczycielki życia