Perfekcyjne jajka na twardo – sprawdzony sposób na idealnie ugotowane jajka na twardo
Jajka na twardo to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody! Doskonale smakują na kanapce, w sałatkach, pastach jajecznych czy faszerowane – możliwości są niemal nieskończone. Ale jak ugotować je perfekcyjnie? Jak sprawić, by żółtko miało idealny kolor, a wokół niego nie pojawiała się nieestetyczna zielonkawa obwódka? Oto wszystko, co musisz wiedzieć, by gotowanie jajek na twardo stało się dziecinnie proste!

Spis treści
- Jajka na twardo: gotowanie
- Jak ugotować jajko na twardo? To proste
- Do czego używa się jajek na twardo?
Jajka na twardo: gotowanie
Ugotowanie idealnych jaj na twardo wydaje się zadaniem całkiem prostym, w porównaniu z przyrządzaniem jajek na miękko. Te drugie wymagają od nas stałej uwagi i liczenia czasu, gdyż jedna minuta może zaważyć na tym, czy jajka ugotują się odpowiednio - będą ścięte, ale z płynnym żółtkiem. Niestety okazuje się, że gotowanie jaj na twardo też może przysporzyć nieco kłopotu. Aby uniknąć wątpliwości zastosuj się do naszych wskazówek.
- Woda zawsze powinna zakrywać jajka.
- Nigdy nie wrzucamy jajek do już gotującej się lub podgrzanej wody, gdyż na skutek szoku termicznego jajka po prostu pękną.
- Zawsze gotujemy jajka na średnim ogniu tak, aby woda lekko wrzała – jeśli woda będzie gotowała się zbyt gwałtownie, jajka mogą popękać od ciągłego obijania się o dno i ścianki garnka.
- Po 5 minutach jajko ugotuje się na miękko. Po 8 minutach jajko będzie ugotowane na twardo, jednak żółtko może być jeszcze dość miękkie. Dlatego do jajek faszerowanych jajka gotuje się 9-10 minut.
- Jeśli jajko zostanie dłużej w wodzie, wokół żółtka może pojawić się ciemna – szaro-zielonkawa obwódka. To efekt utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Obwódka zawsze świadczy o przegotowaniu jajka.
Jak ugotować jajko na twardo? To proste
- Do garnka nalać wody.
- Włożyć jajka i postawić garnek na średnim ogniu.
- Czekać aż woda się zagotuje.
- Od momentu zagotowania wody, jajka powinny się gotować 9-10 minut.
- Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę z garnka.
- Wlać na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania.
- Po wystudzeniu jajka obtłuc i obrać.
Zobacz także:
Obieranie jajek na twardo: co zrobić, żeby jajka na twardo łatwo się obierały ze skorupki?
Jajka na twardo po świętach: Jak przechowywać?
Jaja: wszystko o chemii, jaka rządzi jajkiem!
Jajko na twardo inaczej, czyli kogel-mogel w skorupce!
Do czego używa się jajek na twardo?
Jajka ugotowane na twardo używa się do sałatek, ponieważ to dobre, wręcz wzorcowe źródło białka.

Pasty jajeczne również robi się z jajek ugotowanych na twardo.

Jajka na twardo można również nadziewać po przekrojeniu na pół i usunięciu żółtka. Żółtka rozciera się i łączy z innymi dodatkami, aby ponownie napełnić nimi zagłębienia w białku.
Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja

Jajka na twardo podaje się z francuskim sosem Gribiche oraz zielonym sosie frankfurckim.
