Czym są stuletnie jaja? Jak je zrobić?

2021-01-11 15:33

Stuletnie jaja to sposób na przyrządzanie jaj, który wymyślili Chińczycy. Leżakują one w specjalnych pojemnikach przez okres 100 dni, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Jak wygląda i smakuje stuletnie jajo?

Stuletnie jaja
Autor: Shutterstock Stuletnie jaja to jajka przyrządzone wg chińskiego przepisu.

Spis treści

  1. Jak powstają stuletnie jaja?
  2. Jak wygląda stuletnie jajo?

Jak powstają stuletnie jaja?

Stuletnie jaja to przysmak kuchni chińskiej. Jego przygotowanie polega na zakonserwowaniu i przechowywaniu przez kilka tygodni jaj ugotowanych na twardo. Następnie są one umieszczane w specjalnie przygotowanym naczyniu wypełnionym mieszanką gliny, niegaszonego wapna, a także ziarenek ryżu oraz liści herbaty. Tak przygotowane leżakują około trzech miesięcy. Otaczająca jajo skorupka chroni je przed zepsuciem.

Jak wygląda stuletnie jajo?

W czasie stu dni, które jaja spędzają w szczelnym opakowaniu, całkowicie zmienia się ich wygląd. Białko przybiera kolor od bursztynowego po ciemny brąz. Żółtko natomiast staje się ciemnozielone, a jego konsystencja staje się płynna. To zapewne z powodu kontrowersyjnego wyglądu stuletnie jajo zajmuje wysokie pozycje w rankingach najobrzydliwszych potraw świata. Opinie te są jednak zazwyczaj wygłaszane przez Europejczyków, którzy nigdy nie mieli okazji spróbować tego rarytasu. Chińczycy natomiast uwielbiają je i spożywają zazwyczaj w formie przystawki, zaostrzając ich smak takimi dodatkami jak imbir, sos sojowy czy ocet winny.