Jajka ugotowane na twardo są stosunkowe trudne do obrania. Szczególnie ciężko jest pozbawić skorupki bardzo świeże jajka. Jeśli więc przytrafi się nam taki problem, nie denerwujmy się – przynajmniej mamy pewność, że jajko nie leżało na sklepowej półce zbyt długo.
Jak łatwo obrać ze skorupki jajka na twardo? Sprytne metody
- Na obranie „opornych” jaj ugotowanych na twardo jest kilka sprytnych sposobów. Jednym z nich jest dodanie do wody, w której gotujemy jajko, sody oczyszczonej. Na średniej wielkości garnek wystarczy pół łyżeczki. Po ugotowaniu jajka należy zalać zimną wodą i obić lekko o ścianki garnka, aż skorupka popęka. Tak „potłuczone” jajka zostawiamy na chwilę w zimnej wodzie. Wtedy obranie skorupki nie powinno sprawić najmniejszego problemu.
- Niektórzy dodają do wody, w której gotują jajka, łyżeczkę soli, która działa podobnie jak soda oczyszczona i ułatwia obieranie.
- Można też po ugotowaniu odlać wodę i podrzucając jajka energicznie w suchym rondelku, potłuc skorupki, potem zalać zimną wodą, którą trzeba jeszcze zmienić. I gotowe – skorupka odchodzi bez problemu.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
