Menu na wykwintną kolację: pomysły na imprezy
Jakie danie warto przygotować na uroczystą kolację? Zainspiruj się naszymi podpowiedziami i przygotuj wystawną, elegancką kolację na karnawał, sylwestra czy inną okazję. Nie wiesz, co zaserwować? Proponujemy trzy zestawy dań.
Spis treści
Menu można nieco zmieniać, skracać lub rozszerzać. Zachęcamy jednak do tego, by zawsze była w nim chociaż jedna przystawka (a najlepiej dwie: zimna i ciepła), a do tego zupa, danie główne i deser. Zalecamy, by tak komponować menu, aby mięso i ryby nie powtarzały się i trafiały na stół na zmianę.
Sylwestrowa kolacja - wariant 1
Przystawka zimna: awokado z krewetkami w różowym sosie
Przystawka na ciepło: ser typu camembert smażony, podawany z żurawiną
Zupa: cebulowa z grzankami
Danie główne: polędwiczki wieprzowe w musie cebulowo-jabłkowym
Deser: creme brulee
Sylwestrowa kolacja - wariant 2
Przystawka zimna: troć wędzona
Przystawka na ciepło: lasagne
Zupa: krem z kalafiora
Danie główne: łosoś pieczony na dzikim ryżu, podawany ze szpinakiem duszonym na maśle
Deser: smażony banan w polewie czekoladowej
Sylwestrowa kolacja - wariant 3
Przystawka zimna: deska serów podana z winogronami i świeżą bagietką
Przystawka na ciepło: ravioli ze szpinakiem
Zupa: minestrone
Danie główne: schab pieczony z warzywami
Deser: zabajone z truskawkami