Pieczeń ze schabu - jak przygotować schab pieczony z warzywami?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Schab pieczony z warzywami to dobry pomysł na uroczysty obiad czy kolację, na przygotowanie których mamy mało czasu. Przyrządzenie takiego dania nie wymaga wysiłku, bo właściwie robi się samo, dobrze wygląda i wspaniale smakuje.
SKŁADNIKI
- schab
- marchewka
- pietruszka
- seler
- ziemniaki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab, najlepiej nie za gruby, myjemy i po obsypaniu solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym (albo żeliwnym, jeśli takie posiadamy). Możemy go też, przed posypaniem przyprawami, skropić oliwą z oliwek.
- Jarzyny obieramy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w dość grube paski, ziemniaki dzielimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości kartofli). Warzywa układamy wokół mięsa, solimy je i pieprzymy. Ewentualnie dodajemy inne przyprawy, według własnego uznania.
- Jarzyny polewamy oliwą z oliwek i dodajemy trochę wody, by zanadto nie wyschły w czasie pieczenia i by powstał sos. Ziemniaki możemy także upiec osobno, na brytfance bez przykrycia, by były przyrumienione i chrupiące. Schab z warzywami pieczemy przez około godzinę w temperaturze ok. 180-200 stopni. Przed podaniem kroimy mięso na plastry, układamy je na środku dużego półmiska, a po bokach upieczone warzywa.
5 zasad, jak upiec mięso