Przepis na polędwiczki wieprzowe w musie cebulowo-jabłkowym
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Polędwiczki wieprzowe w musie cebulowo-jabłkowym są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nawet mało doświadczony kucharz upichci je w godzinę. To wykwintne danie zrobi furorę na każdym spotkaniu rodzinnym czy towarzyskim. Poznaj przepis na polędwiczki pod pierzynką!
Polędwiczki można podać z ziemniakami - gotowanymi lub opiekanymi w piekarniku. Jako dodatku nie polecamy ryżu, bo całość może być nieco mdła.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 2-3 duże cebule
- 3-4 jabłka (raczej kwaśne)
- około pół szklanki oleju
- woda
- sól i pieprz czarny, świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie obsmażamy je na oleju (mięso wrzucamy na gorący tłuszcz).
- Rumienimy polędwiczki ze wszystkich stron. Chwilę smażymy (10-15 minut) i przekładany do naczynia, w którym będziemy je potem dusić.
- Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy, tak aby się dobrze zeszkliła, ale nie za bardzo przyrumieniła. Po podsmażeniu wrzucamy ją do garnka, w którym już jest mięso i po dodaniu około szklanki wody dusimy polędwiczki z cebulą pod przykryciem.
- Wodę uzupełniamy w czasie duszenia, tak aby zawsze był właściwy jej poziom (mięso nie może się przypalić). Polędwiczki powinny w sumie dusić się około 50-60 minut.
- Kwadrans przed zakończeniem duszenia dokładamy jabłka pokrojone w ósemki. Gdy jabłka są już miękkie, wyjmujemy polędwiczki na deskę i kroimy je w plastry o grubości około centymetra.
- Pierzynkę, którą przykryjemy mięso na talerzu, zrobimy, rozdrabniając blenderem sos, w którym polędwiczki się dusiły.