Crème brûlée, czyli przypalony krem. Jak zrobić crème brûlée?
2021-03-29
średni
40 min
4
Uwielbiasz francuski przysmak crème brûlée? Myślisz, że można go dostać tylko w ekskluzywnych restauracjach? Nic bardziej mylnego! Taki pyszny deser możemy zrobić sami w domu! Przeczytaj nasz przepis i przekonaj się, że to nic trudnego. Powodzenia!
SKŁADNIKI
- 5 świeżych żółtek,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczkę esencji waniliowej,
- 2 szklanki gęstej słodkiej śmietany najlepiej 36%,
- pół szklanki brązowego cukru
- Utensylia:palnik gazowy, około 6 małych okrągłych naczyń żaroodpornych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzewamy piekarnik na około 135
o C. Ubijamy mikserem żółtka z cukrem na gładką białą masę. - Następnie wlewamy do masy śmietanę i wanilię. Wszystko dokładnie mieszamy i rozlewamy masę do naczyń żaroodpornych.
- Naczynka należy wstawić do blachy napełnionej gorącą wodą (do połowy). Blachę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Crème brûlée pieczemy około godziny.
- Następnie naczynka z deserem wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na 24h. Przed podaniem posypujemy nasz deser brązowym cukrem, tak aby dokładnie pokryć całą powierzchnię i przypiekamy palnikiem, tak, by cukier się roztopił i skarmelizował.