Zupa minestrone: jak zrobić włoską zupę jarzynową?

Zupa minestrone: jak zrobić zupę jarzynową we włoskim stylu?
Autor: Shutterstock Minestrone to zupa jarzynowa we włoskim stylu
łatwy
50 min
4

Zrób minestrone – rarytas rodem z włoskiej kuchni. To po prostu zupa jarzynowa, czyli bomba witaminowa i zastrzyk mikroelementów. Jeśli więc tradycyjna zupa jarzynowa już ci się znudziła - możesz przyrządzić ją inaczej. Jak zrobić pyszną zupę minestrone?

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 10 dag zielonego groszku z puszki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 duże pory,
  • 10 dag włoskiej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym,
  • 1 łyżka ryżu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • sól,
  • starty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Surowe warzywa: cebulę, marchew, seler kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy.
  • Wszystko udusimy na oliwie w rondlu. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy pomidory i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy posiekane w cienkie talarki pory, odcedzony groszek z puszki i ryż.
  • Gotujemy jeszcze 20 minut.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Po nalaniu do talerzy posypujemy startym parmezanem.
Warzywa na balkon - pomidory
Maria Olczak
więcej