Zupa minestrone: jak zrobić włoską zupę jarzynową?
2022-02-21
łatwy
50 min
4
Zrób minestrone – rarytas rodem z włoskiej kuchni. To po prostu zupa jarzynowa, czyli bomba witaminowa i zastrzyk mikroelementów. Jeśli więc tradycyjna zupa jarzynowa już ci się znudziła - możesz przyrządzić ją inaczej. Jak zrobić pyszną zupę minestrone?
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 10 dag zielonego groszku z puszki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 2 duże pory,
- 10 dag włoskiej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym,
- 1 łyżka ryżu,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- liść laurowy,
- pieprz,
- sól,
- starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Surowe warzywa: cebulę, marchew, seler kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy.
- Wszystko udusimy na oliwie w rondlu. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy pomidory i zalewamy bulionem.
- Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy posiekane w cienkie talarki pory, odcedzony groszek z puszki i ryż.
- Gotujemy jeszcze 20 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Po nalaniu do talerzy posypujemy startym parmezanem.
Warzywa na balkon - pomidory