Zupa cebulowa Montmartre
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Francuska zupa cebulowa Montmartre to przysmak, który niegdyś podawany był na pokrzepienie pod koniec balu. Przepis na zupę cebulową z aromatycznymi przyprawami warto wykorzystać także na rozgrzanie w chłodne dni. Oto sposób przygotowania smacznej cebulowej Montmartre.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki wywaru z warzyw
- 2 średniej wielkości cebule
- szczypta sproszkowanych goździków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Następnie szklimy ją na oliwie, ale bez zrumienienia, tak aby nie zgorzkniała.
- Zalewamy warzywnym wywarem, dodajemy resztę składników i gotujemy 15 min.
- Podajemy zupę tak gorącą, że aż parzy. Można ją serwować z grzankami.