Wątróbka wieprzowa smażona na sposób chiński - ze szpinakiem i grzybami

Wątróbka wieprzowa smażona na sposób chiński - ze szpinakiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Wątróbka smażona ze szpinakiem i pieczarkami najlepiej smakuje podana z ryżem.
łatwy
30 min
4

Wątróbka wieprzowa smażona ze szpinakiem i grzybami to azjatycki sposób na podroby. Aby jeszcze bardziej podkreślić styl dania warto dodać do niego grzyby shitake lub mun, ale z pieczarkami to danie również smakuje rewelacyjnie. Szybki, smaczny i pożywny obiad znakomicie pasuje do długoziarnistego ryżu lub ryżowego makaronu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę pokroić w paski, oprószyć mąką ziemniaczaną i zrumienić na oleju.
  • Szpinak umyć i posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do wątróbki.
  • Grzyby umyć, pokroić i po chwili również dodać do wątróbki. Podlać odrobinę wodą i dusić na małym ogniu 10 min.
  • Składniki sosu wymieszać i dodać do wątróbki, gotować aż większość płynu odparuje.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Galeria: 10 znakomitych przepisów na wątróbkę z patelni!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej