Wątróbka wieprzowa smażona na sposób chiński - ze szpinakiem i grzybami

Wątróbka wieprzowa smażona na sposób chiński - ze szpinakiem i grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wątróbka smażona ze szpinakiem i pieczarkami najlepiej smakuje podana z ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka wieprzowa smażona ze szpinakiem i grzybami to azjatycki sposób na podroby. Aby jeszcze bardziej podkreślić styl dania warto dodać do niego grzyby shitake lub moon, ale z pieczarkami to danie również smakuje rewelacyjnie. Szybki, smaczny i pożywny obiad znakomicie pasuje do długoziarnistego ryżu lub ryżowego makaronu.

Składniki

  • 400 g wątróbki wieprzowej

  • 100 g świeżego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g świeżych grzybów (moon, shitake albo pieczarek)

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • sól

  •  

  • Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki czerwonego wina deserowego

  • 2 łyżki wywaru mięsnego

  • sól i cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę pokroić w paski, oprószyć mąką ziemniaczaną i zrumienić na oleju.

  • Szpinak umyć i posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do wątróbki.

  • Grzyby umyć, pokroić i po chwili również dodać do wątróbki. Podlać odrobinę wodą i dusić na małym ogniu 10 min.

  • Składniki sosu wymieszać i dodać do wątróbki, gotować aż większość płynu odparuje.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4