Spis treści
- Skrobanie - uciążliwa czynność
- Łyżka - przyrząd do skrobania ryb
- Jak oskrobać rybę z łuski za pomocą łyżki?
- Jakie ryby można czyścić za pomocą łyżki?
- Więcej o karpiu
- Jak czyści ryby o drobnej łusce?
- Zobacz GALERIĘ: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować
- Więcej przepisów z karpiem
- Zobacz GALERIĘ: Karp w cieście naleśnikowym - instrukcja jak smażyć grube dzwonka karpia
Skrobanie - uciążliwa czynność
Ryba jest bardzo smacznym produktem. Jest jeszcze smaczniejsza, gdy już jest sprawiona, filetowana i nie ma potrzeby usuwania z jej skóry łusek. Każdy kto próbował oczyścić rybę w domu, wie jakie to kłopotliwe. Pryskające po całej kuchni łuski, narastający bałagan i zdenerwowanie nie sprzyjają radości ze wspólnego posiłku.
Łyżka - przyrząd do skrobania ryb
Proponujemy Wam prosty, ale szybki sposób na usuwanie łusek z ryb rzecznych za pomocą łyżki. Tak zwykłej, łyżki stołowej. To naprawdę genialny i łatwy sposób oskrobania ryb z łuski.
i
Jak oskrobać rybę z łuski za pomocą łyżki?
Łyżką postępujemy tak samo, jak nożem - brzegiem łyżki od ogona podważamy łuski i przesuwamy zdecydowanym ruchem w kierunku głowy. Piękno tej metody polega na tym, że czyszczenie jest szybkie, a porządek zachowany. Łuski nie pryskają po kuchni. Dlaczego? Bo zaokrąglenie łyżki zapobiega rozpryskom. Łuski zatrzymywane są przez łuk wnętrza łyżki.
i
Jakie ryby można czyścić za pomocą łyżki?
Ta metoda czyszczenia ryb z łusek może być stosowana w przypadku każdej ryby o dużych łuskach. Sprawdza się przy czyszczeniu: karpia królewskiego, karpia dzikiego, sazana, amura, brzany, karasia, klenia, leszcza, lina, miętusa, okonia i pstrąga.
i
Więcej o karpiu
Karp, ta niezwykle popularna ryba, ma swoje tajemnice i sekrety. Jeśli szukacie więcej informacji, to właśnie dobrze trafiliście. Czytajcie, aby dowiedzieć się więcej o karpiu:
Jaki karp najlepszy do smażenia?
Jak sprawdzić świeżość karpia? Dowiedz się, jak wybrać karpia na Wigilię!
Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety z karpia?
Karp nacinany: nacinanie karpia do smażenia
i
Jak czyści ryby o drobnej łusce?
Ryby małe i z drobną łuską lepiej skrobać nożem lub specjalnym narzędziem. Ryby z małymi łuskami łatwiej i szybciej oczyścicie z łusek, gdy są lekko zamarznięte - łuski łatwiej się odkleją i szybko wyczyścisz rybę.
Zobacz GALERIĘ: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować
Więcej przepisów z karpiem
Najczęściej karpia po prostu smażymy, wcześniej panierując w mące. Karp saute, z chrupiąca skórką smakuje znakomicie, jeśli jednak chcecie nieco urozmaicić jego smak można podać go z sosem jogurtowym lub przygotować specjalną, chrzanową panierkę.
Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?
Karp smażony z sosem jogurtowym
Wigilijny karp w chrzanowej panierce