Wygląda jak bułka tarta, a smakuje jak orzechy i ser. Złoto wegan to skarbnica zdrowia
Są bogate w witaminy z grupy B i minerały. To skarbnica przeciwutleniaczy i pełnowartościowego białka, dlatego często wykorzystuje się je w diecie wegańskiej. Płatki drożdżowe zyskują coraz więcej fanów nie tylko wśród wegan. Nieaktywne płatki pozyskiwane z drożdży, zwane złotem wegan, nadają potrawom oryginalnego smaku i mogą z powodzeniem zastąpić sól. Jakie właściwości mają płatki drożdżowe i jak je jeść?
Spis treści
- Czym są płatki drożdżowe?
- Jakie właściwości mają płatki drożdżowe?
- Jak jeść płatki drożdżowe?
- Jak przechowywać płatki drożdżowe?
- Gdzie można kupić płatki drożdżowe?
Czym są płatki drożdżowe?
Złoto wegan wyglądem przypomina bułkę tartą o jasnej barwie. Jak smakują płatki drożdżowe? Można określić go jako umami, czyli piąty smak, który tak trudno uzyskać w potrawach roślinnych. Przypomina ser i orzechy.
Proces powstawanie płatków drożdżowych polega na aktywacji świeżych drożdży, które rosną z dodatkiem glukozy z melasy. Po wyrośnięciu drożdże są poddawane wysokiej temperaturze, co powoduje ich dezaktywację. Oznacza to, że płatki drożdżowe nie nadają się do wypieków. Są natomiast idealnym dodatkiem do wielu potraw, który rewelacyjnie podkręca ich smak.
Jakie właściwości mają płatki drożdżowe?
Złoto wegan, czyli nieaktywne płatki drożdżowe, są cenione ze względu na zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych. Mają pozytywny wpływ na zdrowie i prawidłową pracę całego organizmu. Płatki drożdżowe są bogate w pełnowartościowe białko i wspomagający odchudzanie błonnik. Są dobrym źródłem witaminy A i z grupy B. W płatkach drożdżowych znajduje się też spora dawka przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo i zwalczają wolne rodniki, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Na co dobre są płatki drożdżowe? Spożywanie płatków drożdżowych ma pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego i nerwowego. Złoto wegan pomaga budować odporność, a także stanowi dobry suplement diety, który wspomoże zrzucanie zbędnych kilogramów. Płatki drożdżowe są bezglutenowe, więc bez obaw mogą spożywać je osoby z nietolerancją i alergią na gluten.
Jak jeść płatki drożdżowe?
Pełne zdrowia nieaktywne płatki drożdżowe to produkt, który od lat wykorzystywany jest w kuchni wegańskiej. Zaletą płatków drożdżowych jest to, że można spożywać je na surowo, gotować, smażyć i piec bez ryzyka, że stracą swój oryginalny smak i wszystkie składniki odżywcze. Złoto wegan jest idealnym zamiennikiem sera, a w szczególności parmezanu. Płatki z drożdży zastąpią sól, której spożywa się zdecydowanie za dużo.
Złoto wegan można wykorzystywać w wielu różnych potrawach wegańskich i nie tylko. Coraz więcej osób przekonuje się do płatków drożdżowych i chociaż jedzą mięso, smak potraw podkręcają właśnie płatki drożdżowymi. Jak wykorzystać płatki drożdżowe w przepisach kulinarnych? To świetny naturalny i bogaty w składniki odżywcze zagęszczacz do zup i sosów. Płatki drożdżowe pysznie komponują się z ziemniakami. Podkręcą smak śniadań. Można dodawać je do owsianek i koktajli mlecznych. Wzbogacają smak naturalnego jogurtu. Złoto wegan sprawdzi się też w wege pasztetach i daniach z makaronem w roli głównej.
Jak przechowywać płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe nieaktywne należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku. Powinny stać w suchym i chłodnym miejscu, do którego nie docierają promienie słoneczne. Dzięki temu złoto wegan zachowa wszystkie swoje prozdrowotne właściwości i oryginalny smak umami.
Gdzie można kupić płatki drożdżowe?
Złoto wegan staje się coraz popularniejszym produktem, którego zastosowanie jest wszechstronne. Niegdyś dostępne były tylko w nielicznych sklepach z produktami wegańskimi i ze zdrową żywnością. Dziś można je kupić w większych sklepach spożywczych, a nawet w popularnej sieci drogerii. Oferują je także sklepy internetowe.
Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na wege obiady, których smak podkręcą płatki drożdżowe. Poniżej znajdziesz także quiz o warzywach i owocach.