Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Olejowa babka z morelami to proste ciasto, które bardzo łatwo przygotować. Kilka dostępnych wszędzie składników i świeże owoce to jedyny warunek, aby upiec puszyste ciasto bogate w soczyste morele.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy też:
Jogurtowiec jagodowy - szybkie ciasto na zimno
Tort ptasie mleczko - pyszny, elegancki i bez pieczenia
Jogurtowe ciasto z porzeczkami
Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia
SKŁADNIKI
- 350 g moreli
 - 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
 - 3 jajka
 - 9 łyżek mleka
 - 9 łyżek oleju
 - 9 łyżek cukru
 - 12 łyżek mąki pszennej
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 szczypta soli
 - tłuszcz do posmarowania foremki
 - cukier puder do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Przełożyć do miski.
 - Dodać 1 łyżkę mąki i potrząsając miską, obtoczyć owoce w mące.
 - Foremkę posmarować tłuszczem.
 - Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem, dodać mleko i olej ponownie zmiksować.
 - Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze razem wymieszać.
 - Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć obtoczone w mące owoce.
 - Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut lub do próby suchego patyczka. Jeśli drewniany patyczek np. od szaszłyków, po wbiciu w środek ciasta i wyjęciu nie jest oblepiony surowym ciastem, to znaczy, że wypiek jest gotowy.
 - Ciasto wyjąć z foremki, gdy całkowicie ostygnie.
 - Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.