Mazurek różany obsypany płatkami migdałów

Mazurek różany obsypany płatkami migdałów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek różany z migdałami nie tylko znakomicie smakuje, ale także pięknie wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na mazurek z różą i migdałami - wypróbuj go na Wielkanoc! Ten prosty w wykonaniu mazurek wielkanocny będzie smakował przede wszystkim wielbicielom klasycznych wypieków. Sprawdź przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek przekładany różaną konfiturą.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Dodaj jajko.

  • Zagnieć ciasto w jednolitą masę. Zawiń kulę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Przełóż delikatnie placek do formy o wymiarach 25 x 30 cm.

  • Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 40 minut. Upieczone ciasto ostudź.

  • W misce połącz mascarpone z konfiturą różaną. Możesz użyć miksera, aby uzyskać jednolitą masę.

  • Masę różaną wyłóż na upieczony spód. Wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałów.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.