Śledzie ze śliwkami: przepis nie tylko na Wigilię

2021-03-29
Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Śledzie w sosie z suszonych śliwek nabierają niesamowitego  aromatu
łatwy
15 min
4

Śledzie ze śliwkami marynowanymi? Taki przysmak zaostrzy apetyt każdego smakosza. Warto je podać bliskim na Wigilię, na przykład z tostowanym piernikiem lub chałką. Ale jako wyborna przekąska sprawdzą się świetnie przez cały rok. Podajemy łatwy przepis na śledzie ze śliwkami.

Polecamy również: śledzie w ziołachśledzie po tatarsku oraz śledzie korzenne.

SKŁADNIKI

  • 5 śledzi solonych (filety)
  • słoik (0,5 l) śliwek marynowanych (w niezbyt ostrej marynacie)
  • 2 cebule (mogą być czerwone)
  • pół szklanki gęstego majonezu
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie umyj. Śliwki osącz z zalewy, włóż do niej śledzie, odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.
  • Ryby dokładnie osącz na sicie, podziel na mniejsze kawałki. Śliwki wydryluj, jeśli mają pestki, pokrój na połówki lub ćwiartki. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  • Wymieszaj śledzie z cebulą i śliwkami. Dodaj majonez, lekko wymieszaj. Przypraw do smaku pieprzem. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.