Jak zrobić śliwki marynowane? [WIDEO]

Jak zrobić śliwki marynowane? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śliwki marynowane to nieoceniony składnik wielu potraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki marynowane doskonale uzupełnią menu każdego przyjęcia, a zwłaszcza sprawdzą się przy potrawach świątecznych. To również nieoceniony składnik wielu sałatek - z dodatkiem czerwonej kapusty lub śledzi. Przygotowanie domowych śliwek marynowanych nie jest trudne ani bardzo czasochłonne!

Składniki

  • 1 kg twardych śliwek węgierek

  • 1 szklanka octu 10 proc.

  • 3 szklanki wody

  • 250 g cukru

  • 5 goździków

  • kawałek cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyj, osącz i nie wyjmuj z nich pestek, ponakłuwaj wykałaczką.

  • Do garnka wlej wodę z octem, dodaj cukier (możesz cukier zastąpić miodem wielokwiatowym), przyprawy i śliwki.

  • Zagotuj, przełóż do słoików i odstaw na 24 godziny.

  • Następnego dnia zlej zalewę do garnka, zagotuj ponownie i znów zalej śliwki.

  • Czynność tę powtórz jeszcze trzy razy.

  • Ostatniego dnia po zagotowaniu zalewy, wlej ją do słoików, zakręć je i odstaw w chłodne miejsce.

Rada

Jeśli możesz wybierz ocet winny. Jest on o wiele zdrowszy od spirytusowego, smaczniejszy i nie zabija witamin w owocach i warzywach.

Ocena: 0