Śledzie z rodzynkami - ciekawy przepis

Śledzie z rodzynkami - ciekawy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie z dodatkiem rodzynek to ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią kontrasty smakowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Słone śledzie ze słodkimi rodzynkami? Oczywiście! Te dwa pozornie przeciwstawne smaki świetnie się uzupełniają. Zrób śledzie z rodzynkami na kolację lub przyjęcie. Będzie pysznie!

Polecamy również przepisy na: śledzie po turecku w papryce i pomidorach, śledzie w pieczonej papryce iśledzie z rodzynkami

Składniki

  • 6-8 śledzi w oleju lub solonych matiasów (te ostatnie wcześniej wymocz w wodzie lub w mleku, by oddały nadmiar soli),

  • 2 średnie cebule,

  • mała puszka koncentratu pomidorowego,

  • garść rodzynków,

  • szczypta cukru,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • opcjonalnie sok z połówki pomarańczy

  • 1 łyżka przyprawy piernikowej.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie umyj, jeśli wolisz mniej słone - na krótko namocz. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Pokrój w plastry grubości 1-3 cm.

  • Rodzynki zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut. Potem odcedź i osusz.

  • Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.

  • Przez ok. 10 minut duś na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec wsyp rodzynki. Zostaw sos do ostygnięcia.

  • Pokrojone śledzie wyłóż na miseczkę. Przykryj sosem, wymieszaj. Włóż na kilka godzin do lodówki, by smaki się "przegryzły".

tip dnia

Dodatkowa opcja: zamiast wody dodaj do sosu sok pomarańczowy. Wsyp też przyprawę piernikową. Salsa nabierze korzennego aromatu i pełniejszego smaku.

Ocena: 5