Wegetariańska cukinia nadziewana warzywami - sprawdzony przepis

Wegetariańska cukinia nadziewana warzywami - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Cukinia nadziewana smakuje wspaniale zarówno z farszem mięsnym, jak i wegetariańskim.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chcesz dziś odpocząć od mięsnych potraw? Przygotuj smaczne danie jarskie - cukinie nadziewane warzywami. Nie dość, że ładnie prezentują się na stole, to jeszcze dbają o twoją linię. Zawierają mało kalorii, mają za to wiele witamin. Oczywiście świetnie smakują. Podajemy przepis na nadziewane cukinie.

Składniki

  • duża cukinia

  • szklanka posiekanej cebuli

  • szklanka posiekanej papryki (może być kolorowa)

  • szklanka posiekanych pieczarek

  • sól

  • pieprz

  • 0,5 łyżeczki oregano

  • 0,25 szklanki płatków owsianych

  • ok. szklanki wody

  • 1,5 szklanki tartej bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę zeszklij na patelni z małą ilością oleju.

  • Dodaj pieczarki. Lekko posól, duś chwilę pod przykryciem.

  • Zdejmij przykrywkę, odparuj trochę wody i dorzuć paprykę. Duś 2-3 minuty.

  • Wymieszaj z tartą bułką, płatkami owsianymi i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Dolej więcej wody, by farsz nie był za gęsty.

  • Cukinię przekrój wzdłuż. Wydrąż pestki. Wypełnij cukinię farszem.

  • Przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanki lub na blachę (w drugim przypadku umieść cukinie w natłuszczonych "papilotach" z aluminiowej folii). Cukinie skrop obficie wodą. Brytfankę przykryj (a "papiloty" z folii u góry zawiń). Piecz cukinie w średnio gorącym piekarniku przez około 45-60 minut.

Podawaj polane pomidorowym sosem, ewentualnie z dodatkiem ryżu.

Ocena: 3,3