Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

2021-03-29
Cukinia gotowana na parze
Autor: thinkstockphotos.com Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu
łatwy
10 min
4

Gotowanie warzyw na parze, to jeden z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych sposobów ich podania. Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem do takiego sposobu obróbki, gdyż robi się błyskawicznie, jest soczysta i miękka, a z dodatkiem ziół i jogurtu będzie stanowiła doskonały dodatek do obiadu lub do grillowanych mięs lub ryb.

Suszarka do włosów, ekspres do kaw, szczoteczka do zębów w okazyjnych cenach. Szczegółów szukaj na stronie Philips kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 4 małe cukinie
  • jogurt 0 proc. tłuszczu
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek, estragon)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyj i bez obierania pokrój w krążki grubości ok. 1 cm. Ułóż je na wkładce do gotowania na parze i gotuj 10 minut.
  • Jogurt wymieszaj z oliwą, musztardą, posiekanymi ziołami. Sos przypraw solą i pieprzem.