Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?

Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cukinia to warzywo, które ma łagodny smak. Dzięki przełamaniu go ostrością papryki chilli, osiągniemy niepowtarzalny duet.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Cukinia może królować na naszych stołach przez cały rok, ale jej sezon przypada na lato i wówczas jest najsmaczniejsza. Charakterystyczny smak cukinii nie wymaga zbyt wielu dodatków, możemy ją jedynie podsmażyć i dodać przyprawy takie jak tymianek czy mięta i danie gotowe.

Składniki

  • 4 cukinie

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili

  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem

  • 1 płaska łyżka tymianku

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dymkę kroimy w plasterki.

  • Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki.

  • Z papryczki usuwamy gniazda i również kroimy na plastry.

  • Umytą cukinię kroimy w słupki o grubości 1 cm i wkładamy do miski.

  • Dodajemy tymianek i skrapiamy niewielką ilością oliwy.

  • Odstawiamy na około 20 minut.

  • Oliwę rozgrzewamy w garnku i podsmażamy cebulkę, czosnek i papryczkę na małym ogniu.

  • Dodajemy cukinię i smażymy około 7-10 minut ciągle mieszając.

Cukinia to warzywo często używane w kuchni. Owoce cukinii można zapiekać, dodawać do muffinów, placków a nawet jeść na surowo. Cukinia najlepsza jest młoda, o owocach długości 10-15 cm, ale i większe warzywa znajdą zastosowanie w kuchni na przykład jako leczo, tylko musimy pamiętać, aby je obierać. Jadalne również są kwiaty cukinii - najsmaczniejsze - zapiekane w cieście.

Ocena: 0