Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do przewracania oponek serowych we fryturze warto wykorzystać dwa patyczki do szaszłyków. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oponki serowe to pyszna i sycąca przekąska dla całej rodziny. Podajemy sprawdzony przepis na serowe pączki z dziurką, dzięki któremu szybko przygotujesz małe co nieco! W tym przepisie na serowe pączki wykorzystano mielony twaróg  z wiaderka. Oponki serowe to także znakomite danie na karnawał i tłusty czwartek.

Polecamy także: Szybkie pączki z serka homogenizowanego [WIDEO]   Jak zrobić oponki drożdżowe? Przepis na pyszne pączki z dziurką [WIDEO] oraz Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić? [WIDEO]

Składniki

  • 600 g twarogu  mielonego z wiaderka

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 4 żółtka średnich jajek

  • 1/3 szklanki drobnego cukru - 100 g

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia

  • łyżka spirytusu

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wrzucić żółtka i cukier. Białka nie będą potrzebne, warto je przeznaczyć na bezy. Żółtka z cukrem ucierać przez kilka minut za pomocą miksera.

  • Dodać mielony twaróg oraz 3 pełne łyżki śmietany, dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodać łyżkę spirytusu (ewentualnie octu lub soku z cytryny) i raz jeszcze zamieszać ciasto.  

    Przygotować garnek z olejem. Olej nagrzewać na średniej mocy palnika. Na szeroki garnek lub patelnię powinno wystarczyć około 700 ml oleju.  

    Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto na oponki posypać mąką i podzielić na kilka części. Jeden kawałek rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Foremką do wykrawania ciastek lub szklanką o średnicy około 6 cm wycinać koła. Mniejszą foremką lub kieliszkiem do wódki wycinać środki, aby powstały oponki - kółka z dziurką. 

  • Gotową serię oponek kłaść na dobrze nagrzany olej. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany umieścić kawałek ciasta w garnku. Jeśli od razu wypływa na wierzch i zaczyna się rumienić, olej jest gotowy do smażenia. Po około 40 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też sporo urosnąć. Przy pomocy szczypiec lub dwóch drewnianych patyczków przewrócić je na drugą stronę i smażyć około 30 sekund. Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejszyć moc palnika.  

    Warto przygotować sobie kilka serii oponek, ponieważ smaży się je błyskawicznie. Pamiętać należy o podsypywaniu mąką ciasta przed wałkowaniem. Ciasto jest bardzo lepkie. 

  • Gotowe oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

 Przeczytaj także: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

ZOBACZ TEŻ WIDEO Z PRZEPISEM!

Ocena: 5