Śledź z burakami, orzechami i piernikiem - nietypowy przepis na świąteczną sałatkę

Śledź z burakami, orzechami i piernikiem - nietypowy przepis na świąteczną sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie z burakami to  klasyczne zestawienie. Ale dodatek piernika daje mu prawdziwie świąteczny sznyt. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami i nikt nie ośmiela się ich zmieniać. Jednak do tradycyjnych potraw można podejść na nowo. Sprawdź, jak zrobić śledzia z burakami, orzechami i piernikiem - niezwykle odświętnego. 

Proponujemy inne przepisy ze śledziem i buraczkami: śledź pod buraczaną pierzynkąsałatka śledziowa z buraczkami i awokado

Polecamy również zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki

Składniki

  • 4 filety śledziowe matjas

  • kromka wysuszonego piernika

  • 2 szklanki tartych, gotowanych buraków

  • 150 g orzechów włoskich

  • 4 łyżki miodu

  • 4 łyżki octu winnego

  • 6 ziaren czarnego pieprzu

  • 6 goździków

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 50 ml oliwy

  • 400 ml śmietany 22%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.

  • Pieprz, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.

  • Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.

  • W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.

  • Polać śmietaną.

  • Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Ocena: 0