Jak gotować ryż? Proste sposoby gotowania ryżu
Gotowanie ryżu nie wymaga wielkich umiejętności, ale aby ryż był sypki i nie sklejał się, trzeba trzymać się kilku zasad. Kluczową sprawą jest jednak odpowiednia ilość wody. Sprawdź, jakie są sposoby gotowania ryżu na sypko i ryżu w woreczkach.
Spis treści
- Gotowanie ryżu w woreczkach
- Ryż sypki – jak gotować?
- Inne metody przyrządzania ryżu
- Wypróbuj te dania z ryżem:
Najważniejsze przy gotowaniu ryżu jest to, aby dobrać odpowiednią ilość wody. Ilość wody zależy od rodzaju ryżu, sposobu jego pakowania i gotowania.
Gotowanie ryżu w woreczkach
Najprościej gotuje się ryż pakowany w torebkach. Należy zagotować tyle wody w garnku, aby cały woreczek był zanurzony. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzucamy torebkę, gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min (informacja o czasie gotowania jest podana na opakowaniu). Torebkę z ugotowanym ryżem wyjmujemy, odcedzamy z wody, rozcinamy i wysypujemy ryż na talerz.
Ryż sypki – jak gotować?
Trudniej ugotować jest ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Wsyp np. jedną szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej osolonej wody. Zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.
Inne metody przyrządzania ryżu
Można i inaczej. Ryż wcześniej należy podsmażyć na oleju przez ok. 2-3 minuty, aż stanie się przejrzysty. Następnie zalewamy go bulionem i gotujemy dalej metodą absorpcji. Taki sposób przyrządzania ryżu jest dobry do potraw typu pilaw.
Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.
Zobacz też:
Rodzaje ryżu - przewodnik. Jak kupić odpowiedni ryż?
Wypróbuj te dania z ryżem:
Smażony ryż z kurczakiem - jak zrobić?
Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem
Ryż z jabłkiem: przepis na ryż zapiekany z owocami
Risotto dyniowe - bogactwo karotenu
Ryż z pieczarkami - przygotowanie to tylko 5 minut!
Nóżki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami
Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika
Risotto po bolońsku - pomidorowy ryż z mielonym mięsem