Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej: przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Konfitury można przygotować prawie ze wszystkich owoców. Ważne jest jednak, aby do jej przygotowania wybierać owoce pierwszej jakości, czyli takie, które są zdrowe, świeże, dojrzałe, jędrne, aromatyczne i przede wszystkim nieuszkodzone. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z wiśni w galaretce porzeczkowej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy także:
Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem
Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu
Dżem z wiśni i agrestu - sprawdzony przepis
Frużelina wiśniowa: jak zrobić?
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 1,6 kg cukru
- 0,5 l soku z porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wydrążone wiśnie (Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy?) zasypać 0,8 kg cukru i pozostawić na 2-3 godziny.
- Po 2-3 godzinach postawić wiśnie na ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia, zszumować i odstawić do następnego dnia.
- Kolejnego dnia należny dodać 0,4 kg cukry, doprowadzić do wrzenia i znów pozostawić na 24h.
- Trzeciego dnia konfiturę należy zagotować, zlać sok-syrop z wiśni i przyrządzić galaretkę z soku z porzeczek (proporcje: 0,5 l soku na 0,4 kg cukru). Wiśnie trzeba przełożyć do galaretki w chwili, gdy ta zacznie tężeć.
- Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.