Dżem agrestowy – jak zrobić najlepszy? Dżem z agrestu – z nami to proste! Przepis krok po kroku

2022-06-24
Dżem agrestowy
Autor: Shutterstock Dżem agrestowy to wspaniały dodatek do chleba, naleśników i ciast
łatwy
40 min
4

Słodko-kwaśny dżem agrestowy to z pewnością świetny dodatek do chleba czy naleśników. Dobrze sprawdza się także we wszelkich ciastach (pleśniakach, drożdżówkach itp.). Warto go mieć w swojej spiżarni.

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu
  • 0,5–1 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Agrest umyć, oczyść z ogonków.
  • Dwie trzecie owoców przełożyć do garnka, rozgnieść, zasypać cukrem (ilość uzależniona od preferencji).
  • Odstawić na 2–3 godziny, zabezpieczając gazą.
  • Po upływie tego czasu dodać do agrestu wodę i chwilę całość zagotować.
  • Do gotującej się masy dodać resztę agrestu.
  • Dżem gotować do momentu, aż owoce się rozpadną.
  • Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i wekować na sucho (pod kocem lub ręcznikiem, tak aby długo stygły).
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne