Dżem z wiśni i agrestu - sprawdzony przepis

Dżem z wiśni i agrestu - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wiśnie są świetnym materiałem na różnego rodzaju przetwory. Warto wzbogacić ich smak o agrest.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wiśnie wykorzystywane są na soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki i likiery. Można je z powodzeniem łączyć z innymi owocami, uzyskując oryginalne kompozycje smakowe.  Przed włożeniem owoców do słoika usuńmy pestki, bo zawierają związki cyjanowe (np. trujący kwas pruski), mogą powodować migreny. Sprawdź, jak zrobić dżem z wiśni i agrestu.

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 1 kg agrestu

  • 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte wiśnie wydrylować.

  • W płaskim szerokim naczyniu zasypać wiśnie cukrem, a gdy puszczą sok gotować na wolnym ogniu, usuwając wytwarzającą się pianę.

    Umyty agrest zagotować w małej ilości wody i gorący przetrzeć przez sito.

  • Przecier agrestowy odparować, aby był gęsty.

  • Do odparowanych wiśni dodać przecier agrestowy, wymieszać i jeszcze kilka minut razem podgotować.

  • Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

Ocena: 0