Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem: przepis

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pysza konfitura na bazie wina.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitura wiśniowa jest smaczna sama w sobie, ale urozmaicona może smakować jeszcze lepiej. Tym razem podajemy przepis na konfiturę wiśniową na czerwonym winie z cynamonem.

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 1 kg cukru

  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 2 laski cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce dokładnie przebrać, umyć i usunąć pestki.

  • Połowę owoców starannie rozmiksować.

  • Wymieszać w misce mus wiśniowy z całymi wiśniami oraz cukrem, zalać czerwonym winem. Odstawić (najlepiej na całą noc), pod przykryciem, aby owoce dobrze “przeszły” alkoholem.

  • Włożyć zawartość miski do dużego, płaskiego garnka, zagotować na dużym ogniu, stale mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i nie przerywając mieszania gotować masę wiśniową przez około minutę. Zdjąć garnek z ognia, usunąć tworzącą się na powierzchni konfitury pianę.

  • Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody, połączyć z gorącą konfiturą. Dokładnie wymieszać.

  • Zlać konfiturę do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Natychmiast szczelnie zamknąć.