Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiśnie kandyzowane to doskonały dodatek do ciast, deserów i drinków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiśnie kandyzowane świetnie nadają się jako dodatek do deserów i wszelkiego rodzaju ciast. Oczywiście można je jeść same zamiast cukierków. Poznaj szybki przepis.

Składniki

  • 1 kilogram wiśni

  • 0,5 litra wody

  • 1,25 kilograma cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek należy wydrylować wiśnie. Następnie przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy te dwa składniki do momentu, aż syrop lekko zgęstnieje, a cukier się rozpuści.

  • Do powstałego syropu wrzucamy wiśnie. Wszystko gotujemy przez ok. 30 minut na wolnym ogniu - nie mieszamy - raczej lekko potrząsamy naczyniem, by wiśnie się nie rozpadły. Po tym czasie zostawiamy wiśnie do następnego dnia, przykryte pokrywką.

  • Następnego dnia znowu stawiamy wiśnie na wolnym ogniu i gotujemy przez ok. 30 minut. Trzeba pilnować, aby nie rozgotować owoców.

  • Po gotowaniu wiśnie odcedzamy. Gdy obciekną z syropu, zaczynamy proces suszenia. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Ustawiamy temperaturę 40-50 stopni. Suszenie może trwać nawet kilka godzin. Co jakiś czas przewracamy wiśnie, aż przestaną się kleić, wtedy są gotowe.

Ocena: 2,8