Fantazyjna kostka czekoladowo-wiśniowa. Będziesz ją jeść na okrągło

Kostka wiśniowa
Autor: Shutterstock Kostka czekoladowo-wiśniowa jest tak dobra, że można ją jeść na okrągło
średni
60 min
6

Ciasto jest zachwycająco czekoladowe z wisienką na szczycie doznań smakowych. Nic tylko się rozkoszować.

Deser jest 4-warstwowy (można też zrobić w wersji 3-warstwowej, bez przekrajania ciasta). Wiśnia z czekoladą i wanilią świetnie się komponują. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak, to dodaj wiśnie z nalewki.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 15 g kakao
  • szczypta soli
  • krem:
  • 600 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt wanilii
  • warstwa owocowa:
  • 300 g wydrylowanych wiśni – jeśli masz, weź owoce z nalewki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 3,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do pieczenia (24×24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić.
  • Przesiać mąkę z kakao.
  • W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą. Gdy będzie dobrze połączone i gładkie, przestudzić.
  • Ubić jajka ze szczyptą soli na puszystą masę. Wciąż miksując, dodać cukier.
  • Do masy jajecznej wlać małym strumieniem czekoladowe masło. Następnie – przy małych obrotach miksera – dodać mąkę z kakao.
  • Ciasto przełożyć na przygotowaną formę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180–200ºC (z termoobiegiem) przez 25 minut.
  • Przygotować krem: połączyć zimną śmietanę z zimnym mascarpone, dodać przesiany cukier puder i ekstrakt z wanilii. Włożyć do lodówki, aby krem się znowu schłodził.
  • Rozpuścić galaretki w mniejszej proporcji wody (3,5 szklanki). Przestudzić i włożyć do lodówki.
  • Czas na złożenie kostki: ciasto przekroić wzdłuż. Na dolną warstwę położyć krem. Przykryć go drugą warstwą czekoladowego ciasta. Na wierzchu (można go dosłownie maznąć kremem, żeby owoce się lepiej trzymały) ułożyć wiśnie i zalać je tężejącą galaretką.
  • Ciasto włożyć na 1–2 godziny do lodówki, aby się schłodziło.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej