Fantazyjna kostka czekoladowo-wiśniowa. Będziesz ją jeść na okrągło
2022-07-14
średni
60 min
6
Ciasto jest zachwycająco czekoladowe z wisienką na szczycie doznań smakowych. Nic tylko się rozkoszować.
Deser jest 4-warstwowy (można też zrobić w wersji 3-warstwowej, bez przekrajania ciasta). Wiśnia z czekoladą i wanilią świetnie się komponują. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak, to dodaj wiśnie z nalewki.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 5 jajek
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 250 g gorzkiej czekolady
- 15 g kakao
- szczypta soli
- krem:
- 600 g śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ekstrakt wanilii
- warstwa owocowa:
- 300 g wydrylowanych wiśni – jeśli masz, weź owoce z nalewki
- 2 galaretki wiśniowe
- 3,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do pieczenia (24×24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić.
- Przesiać mąkę z kakao.
- W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą. Gdy będzie dobrze połączone i gładkie, przestudzić.
- Ubić jajka ze szczyptą soli na puszystą masę. Wciąż miksując, dodać cukier.
- Do masy jajecznej wlać małym strumieniem czekoladowe masło. Następnie – przy małych obrotach miksera – dodać mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć na przygotowaną formę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180–200ºC (z termoobiegiem) przez 25 minut.
- Przygotować krem: połączyć zimną śmietanę z zimnym mascarpone, dodać przesiany cukier puder i ekstrakt z wanilii. Włożyć do lodówki, aby krem się znowu schłodził.
- Rozpuścić galaretki w mniejszej proporcji wody (3,5 szklanki). Przestudzić i włożyć do lodówki.
- Czas na złożenie kostki: ciasto przekroić wzdłuż. Na dolną warstwę położyć krem. Przykryć go drugą warstwą czekoladowego ciasta. Na wierzchu (można go dosłownie maznąć kremem, żeby owoce się lepiej trzymały) ułożyć wiśnie i zalać je tężejącą galaretką.
- Ciasto włożyć na 1–2 godziny do lodówki, aby się schłodziło.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?