Frużelina wiśniowa: jak zrobić?

Frużelina wiśniowa: jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Urszula Kalbarczyk

Frużelina z wiśni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Frużelina to inaczej owoce w żelu. Smakują wybornie, a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podajemy dobry przepis na pyszne przetwory z wiśni.

Składniki

  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny

  • 0,5 kg wiśni

  • łyżka soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę w proszku zalej zimną wodą (około 2 łyżek), odstaw do napęcznienia.

  • Wiśnie wydryluj, umieść w garnuszku, dolej nieco wody. Postaw na palniku o średniej mocy, dodaj sok z cytryny i rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj. Zdejmij z palnika.

  • Napęczniałą żelatynę dodaj do wiśni, cały czas mieszając, by dokładnie się rozpuściła. Podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudź i schłodź.

  • Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. W celu przedłużenia terminu przydatności frużelinę z wiśni możesz spasteryzować.